Przejdź do głównej zawartości

Urządzenia gastronomiczne do przeprowadzenia obróbki cieplnej

W zakładach gastronomicznych używa się wielu różnych urządzeń, które służą do przeprowadzenia obróbki cieplnej, zwanej inaczej termicznej. W grafice przedstawiłem wybrane przeze mnie urządzenia gastronomiczne, które często występują w zakładach gastronomicznych. Zawsze należy wybrać odpowiednie urządzenia gastronomiczne służące do przeprowadzenia obróbki cieplnej potraw, kiedy planujemy założyć zakład gastronomiczny. Ich rodzajów, jak i funkcji jest wiele, dlatego też warto skonsultować się z ekspertem znającym się na urządzeniach gastronomicznych przed wyborem i ich zakupu . Dodam jeszcze, iż należy przede wszystkim pamiętać o tym, że obróbka cieplna potraw musi być przeprowadzona w odpowiedni sposób, przestrzegając GMP/GHP oraz HACCP. Należy przeprowadzać stale monitoring temperatury potrawy, która powinna wynosić +63 st. C w przypadku dań gorących oraz +75 st. C w przypadku gorących zup. O tym będzie mowa jeszcze w osobnym wpisie.

Komentarze

  1. Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak „trzony kuchenne”

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za dodanie komentarza pod niniejszym postem. Bardzo mnie cieszy, że dowiedziałeś się czegoś nowego nt. różnych urządzeń gastronomicznych, które służą do przeprowadzenia obróbki cieplnej (termicznej) żywności.

      Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia,
      Patryk

      Usuń
    2. obserwujemy twojego bloga od momentu powstania i jesteśmy na bieżąco :)

      Usuń
    3. Jest mi ogromnie miło, że zainteresowała Cię tematyka mojej strony. Zapraszam do ponownych odwiedzin.

      Pozdrawiam Cię serdecznie,
      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.