W zakładach gastronomicznych używa się wielu różnych urządzeń, które służą do przeprowadzenia obróbki cieplnej, zwanej inaczej termicznej. W grafice przedstawiłem wybrane przeze mnie urządzenia gastronomiczne, które często występują w zakładach gastronomicznych. Zawsze należy wybrać odpowiednie urządzenia gastronomiczne służące do przeprowadzenia obróbki cieplnej potraw, kiedy planujemy założyć zakład gastronomiczny. Ich rodzajów, jak i funkcji jest wiele, dlatego też warto skonsultować się z ekspertem znającym się na urządzeniach gastronomicznych przed wyborem i ich zakupu . Dodam jeszcze, iż należy przede wszystkim pamiętać o tym, że obróbka cieplna potraw musi być przeprowadzona w odpowiedni sposób, przestrzegając GMP/GHP oraz HACCP. Należy przeprowadzać stale monitoring temperatury potrawy, która powinna wynosić +63 st. C w przypadku dań gorących oraz +75 st. C w przypadku gorących zup. O tym będzie mowa jeszcze w osobnym wpisie.
Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak „trzony kuchenne”
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za dodanie komentarza pod niniejszym postem. Bardzo mnie cieszy, że dowiedziałeś się czegoś nowego nt. różnych urządzeń gastronomicznych, które służą do przeprowadzenia obróbki cieplnej (termicznej) żywności.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia,
Patryk
obserwujemy twojego bloga od momentu powstania i jesteśmy na bieżąco :)
UsuńJest mi ogromnie miło, że zainteresowała Cię tematyka mojej strony. Zapraszam do ponownych odwiedzin.
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie,
Patryk