Przejdź do głównej zawartości

Polskie menu potraw wigilijnych. Propozycja potraw do serwowania na Wigilię Bożego Narodzenia. Planowanie menu potraw wigilijnych w przypadku organizacji usług gastronomicznych w zakładach gastronomicznych.

W święta Bożego Narodzenia nie tylko organizuje się spotkanie wigilijne w domu, ale także w zakładach gastronomicznych. Organizowanie takiej usługi gastronomicznej wymaga planowania i odpowiedniej organizacji. Takie spotkania wigilijne w zakładach gastronomicznych są organizowane przez różne osoby zamawiające, w szczególności przez przedstawicieli różnych firm. W przypadku organizowania takiej usługi gastronomicznej należy zaplanować menu potraw wigilijnych, które zostaną zaserwowane konsumentom (gościom) podczas takiego spotkania wigilijnego w zakładzie gastronomicznym. Także warto zrobić menu dań wigilijnych na kolację wigilijną w dniu Wigilii Bożego Narodzenia, którą organizujemy w domu, co dzięki temu ułatwi to nam organizowanie wieczerzy wigilijnego, dlatego też poświęciłem niniejszy wpis tematowi związanemu z organizacją takich spotkań wigilijnych, gdzie przedstawiłem w poniższych grafikach przykładowe zestawienie menu potraw wigilijnych, które można serwować nie tylko na domowej wieczerzy wigilijnej, ale także na spotkaniu wigilijnym, które jest organizowane w różnych zakładach gastronomicznych. Potraw tych jest dość dużo, dlatego też na można ułożyć swoje własne menu potraw świątecznych, inspirując się moim menu potraw wigilijnych, które zaprezentowałem w poniższych grafikach. Warto także pamiętać o odpowiednim serwisie stołowym, czyli sposobie układania talerzy, sztućców i szklanych naczyń do napoi na stole podczas organizowania spotkania wigilijnego. Na ten temat możecie przeczytać wpis, którego opublikowałem na mojej stronie (blogu) [1].






Przypisy:

Komentarze

  1. Ja zawsze miałam problem z nakryciem stołu, jakoś nie mogę wbić sobie tego wszystkiego do głowy ;/ Bardzo fajne menu, ciekawe pomysły! U nas zawsze królują przede wszystkim pierogi ruskie, chociaż od paru lat również łazanki :) W te Święta przede wszystkim pracuje, a ze pracuje ze starszymi ludźmi i w tym roku organizuje Mini Wigilie dla moich podopiecznych musze wymyśleć jakieś menu, jednak Holendrzy jadają zupełnie co innego, dlatego prawdopodobnie jednym z dan będzie zupa groszkowa :) A na drugi dzień Świąt zamierzam wprowadzić troszkę polskiej tradycji do rodziny (mój chłopak i jego rodzina są holendrami) i mam zamiar zrobić, o ile czas pozwoli w związku z praca, a jak nie to kupić w polskim sklepie ręcznie robione krokiety z serem i pieczarkami :)
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesuje mnie ta moczka wigilijna, jestem z Podkarpacia i tutaj króluje barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, karp smażony, kapusta z grochem i jagłami no i obowiązkowo kompot z suszu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.