Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na szarlotkę

Już wielokrotnie publikowałem na mojej stronie wpisy związane z różnymi przepisami kulinarnymi lub o deserach na bazie jabłek z różnych kuchni narodowych. Takim przykładowym deserem jest amerykańskie ciasto jabłkowe, które nazywa się po angielsku American Apple Pie. To typowy deser występujący w kuchni amerykańskiej. Na mojej stronie (blogu) znajdziecie przepis na wykonanie tego ciasta [1]. Także kuchnia niemiecka, austriacka, czy też np. polska słynie z różnych wyrobów cukierniczych na bazie jabłek. Jednym z takich wyrobów cukierniczych, który jest znany i popularny w Polsce, jest ciasto szarlotka. Bazą szarlotki jest ciasto kruche lub półkruche oraz nadzienie jabłkowe. Wierzch ciasta posypuje się ciastem kruchym lub półkruchym, ale także można posypać wierz ciasta pokruszonym ciastem kruchym lub półkruchym. Szarlotkę często znajdziemy jako oferowany wyrób cukierniczy nie tylko w cukierniach i kawiarniach, ale również w kartach dań różnych restauracji. Przepisów na wykonanie tego ciasta jest wiele, dlatego też ja chciałbym podać Państwu jeden z takowych przepisów kulinarnych na wykonanie szarlotki. Niektóre przepisy każą nakładać na spód ciasta nadzienie jabłkowe po wcześniejszym poddaniu obróbcie cieplnej jabłek, czyli smażeniu. Są także przepisy kulinarne, w których nakłada się wcześniej starte jabłka na tarce bezpośrednio na spód ciasta i w taki sposób ja robię właśnie szarlotkę, dlatego też ten sposób przyrządzenia tego ciasta będzie w poniższym przepisie kulinarnym.




Przypisy:
[1]
Przepis kulinarny na American Apple Pie (Amerykańskie ciasto jabłkowe)

Komentarze

  1. Vielen Dank für dieses leckere Rezept!
    Liebe Grüße und noch einen wunderschönen Tag
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szalotkę, a mój brat to już ją wielbi i sam robi najlepszą dla mnie szalotkę, jaka powstała. :) Lubi on takie blogi, pokażę mu, by mógł się inspirować, kocha on gotować, piec. :) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyszła :) uwielbiam szarlotkę, mogłabym jeść na okrągło :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi apetytu narobiłeś! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za ten przepis na szarlotkę. Wydaje się prosty i skuteczny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.