Jednym z deserów kuchni włoskiej jest tiramisu. Nazwa tego deseru pochodzi od słów tira mi sù, co po włosku dosłownie oznacza "podnieś mnie". Oryginalny ten deser składa się z biszkoptów namoczonych w espresso z dodatkiem alkoholu oraz kremem na bazie serka mascarpone i jajek, a dokładnie żółtek. Wierzch deseru posypuje się gorzkim ciemnym kakao. Sposobów na przyrządzenie tego deseru jest wiele. Są przepisy, które każą dodawać jajka (żółtka) do kremu na tiramisu, a niektóre nie zawierają tego składnika. Niektóre przepisy kulinarne zawierają wersje kremu tiramisu na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Są także przepisy kulinarne, które zawierają również skórkę z pomarańczy, która aromatyzuje ten deser. Ten deser ma ciekawą historię z punktu widzenia historii sztuki kulinarnej, gdyż w latach 60. w mieście Trevisto zaserwował ten deser w swojej restauracji "Alle Beccherie" włoski cukiernik Roberto 'Loly’ Linguanotto. Dużo jest legend na pochodzenie tego deseru, choć również są źródła, które zawierają oryginalny dawny przepis na tiramisu. Faktem jest to, iż ten deser pochodzi z Włoch i stanowi jedną z wielu deserów kuchni włoskiej. W wielu włoskich restauracjach i cukierniach serwuje się ten deser. W tym wpisie chciałbym przedstawić jeden ze sposobów przyrządzenia tego deseru, czyli tiramisu w wersji nieoryginalnej, czyli kremu na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz w wersji z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, która dodaje niezwykły zapach i aromat masy na tiramisu. W taki sposób robię najczęściej tiramisu, więc taki sposób przyrządzenia tego deseru podam w przepisie kulinarnym, którego publikuję na mojej stronie (blogu). Także na liście składników podałem amaretto, jako składnik, którego można opcjonalnie dodać do naszego deseru, jeśli ktoś lubi dodatek alkoholu. Ja nie dodaję alkoholu do deserów, więc podałem go jako składnik opcjonalny, którego dodaje się do wcześniej zaparzonego espresso. Espresso można w domu zrobić przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. Jeśli nie macie takiego ekspresu, to możecie użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej lub kawy zaparzonej w zaparzaczu do kawy, bądź też w kawiarce. Można także pominąć dodatek startej skórki z pomarańczy do masy na tiramisu, jeśli nie chcemy tego składnika dodawać do naszej masy na tiramisu. Można, zamiast skórki ze startej pomarańczy, dodać przyprawę do deserów, czyli cukier ze skórką z pomarańczy. Jeśli chcecie przyrządzić oryginalną wersję włoskiego deseru, to do serka mascarpone należy dodać 6 żółtek oraz pomijamy składnik tj. skórkę ze startej pomarańczy. Należy pamiętać o tym, aby wcześniej jajka sparzyć we wrzątku, zanim użyjemy jajka do przyrządzenia masy na tiramisu.
Przepis wydaje się tak prosty i nieskomplikowany, że chyba się pokuszę o zrobienie. Mój mąż przepada za tiramisu :) Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuń🙂👍
UsuńPrzepis wygląda super, aż się głodna zrobiłam :) Jestem wielką miłośniczką wszelakich słodyczy, ciasta mogłabym jeść na okrągło :) Rzadko piekę, częściej robię ciasta na zimno.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny wpis, pozdrawiam serdecznie! :)