Na mojej stronie (blogu) opublikowałem jeden z przepisów kulinarnych na zupę krem z kaszy jęczmiennej, która nazywa się po angielsku Cream of Barley [1]. Była ona serwowana w pierwszej klasie części restauracyjnej statku RMS Titanic podczas rejsu do Nowego Jorku (USA) w roku 1912. Ponieważ można na różne sposoby przyrządzić zupy na bazie kaszy jęczmiennej, dlatego też chciałbym Wam przedstawić kolejny przepis kulinarny na przyrządzenie pysznej zupy krupnik na bazie wędzonych żeberek. Jest to jedno z dość popularnych form przyrządzania zupy krupnik na bazie kaszy jęczmiennej. Można oczywiście przyrządzić wywar do tej zupy na bazie samych warzyw lub na bazie udek z kurczaka. Można oczywiście serwować ją z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (zamiast majeranku) lub w wersji zabielonej (do zabielenia zupy można użyć np. jogurtu naturalnego, śmietany 12% lub śmietanki kremówki). Ponieważ w tym przepisie zostały użyte wędzone żeberka do przyrządzenia zupy krupnik, dlatego też dodatek śmietany do zupy jest zbędny ze względu na zawartość tłuszczu pochodzącego z wędzonych żeberek, jak i ze śmietany. Dodatek kolejnych kalorii w tej zupie jest nam niepotrzebne.
Linki:
[1] Przepis kulinarny na zupę krem z kaszy jęczmiennej - po ang. Cream of Barley
Bardzo Ci dziekuje za przypomnienie o tej zupie! Tak dawno nie jadlam krupniku, uwielbialam go jako dziecko ♥ Juz wiem, co bedzie jutro na obiad!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam Cię serdecznie 🙋♂️
UsuńDziękuję za odwiedzenie mojego bloga, jak i za dodanie komentarza. Bardzo mi miło jest, kiedy czytam takie wspaniałe komentarze. Cieszę się, że mój wpis zainspirował Cię do przyrządzenia tej zupy. Polecam tę zupę - jest wspaniała 😋👌
Pozdrawiam Cię również serdecznie i życzę Tobie pozytywnej niedzieli 🤗💕
Patryk
Pyszna jest taka zupa. A wędzone żeberka dodają na prawdę aromatu.
OdpowiedzUsuń