Przejdź do głównej zawartości

Prawo żywnościowe - czym jest prawo żywnościowe? Jakie są przykładowe akty prawne w zakresie prawa żywnościowego? Kogo obowiązuje te prawo?

Wiele z moich wpisów na mojej stronie dotyczą tematyki związanej z prawem żywnościowym. Często można się zastanowić, czym jest tak dokładniej prawo żywnościowe. O tym będzie właśnie mowa w dzisiejszym wpisie.

Tą tematyką nie tylko zajmują się prawnicy specjalizujący się w prawie żywnościowym, ale również inspektorzy urzędowych organów kontroli żywności, specjaliści ds. HACCP, technolodzy żywności, a także na temat prawa żywnościowego, które dotyczy m.in. branży gastronomicznej, powinni mieć wiedzę również osoby pracujące w kuchni, które mają kontakt z żywnością i muszą również umiejętnie przyrządzać posiłki, które muszą być bezpieczne dla konsumenta. Na temat szkoleń pracowników kuchni zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego można przeczytać na mojej stronie we wpisie z dnia 20 marca 2022 r. [1].

W poniższych grafikach omówiłem wiele ważnych informacji na temat prawa żywnościowego. Dowiesz się, czym jest prawo żywnościowe wg definicji określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 178/2002, jakie mamy przykładowe akty prawne w zakresie prawa żywnościowego, które obowiązują nie tylko w Polsce, ale również w innych przykładowych krajach jak np. w Niemczech, w UK, czy np. w USA, ale również jakich branż dotyczy prawo żywnościowe, które musi być stosowane w praktyce.




Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.