Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w w wodzie witamina C, B1, B2 i B3 (Pp) - rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz źródło tych witamin w produktach żywnościowych
Tematem ostatniego wpisu były witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, gdzie dowiedzieliście się na temat roli, jakie pełnią one w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz w jakich produktach znajdują się poszczególne te witaminy [1].
W tym poście omówimy kolejną grupę witamin, czyli witaminy rozpuszczalne w wodzie. W niniejszym wpisie omówimy sobie witaminy rozpuszczalne w wodzie tj. witaminę C, B1, B2 i B3 (Pp). Także dowiecie się, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz produkty spożywcze, które są źródłem tych witamin.
Przypisy:


Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!