Przejdź do głównej zawartości

Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w w wodzie witamina C, B1, B2 i B3 (Pp) - rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz źródło tych witamin w produktach żywnościowych

Tematem ostatniego wpisu były witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, gdzie dowiedzieliście się na temat roli, jakie pełnią one w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz w jakich produktach znajdują się poszczególne te witaminy [1].

W tym poście omówimy kolejną grupę witamin rozpuszczalnych w wodzie tj. witaminę C, B1, B2 i B3 (Pp). Także dowiecie się, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz produkty spożywcze, które są źródłem tych witamin.




Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.