Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w w wodzie witamina C, B1, B2 i B3 (Pp) - rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz źródło tych witamin w produktach żywnościowych
Tematem ostatniego wpisu były witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, gdzie dowiedzieliście się na temat roli, jakie pełnią one w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz w jakich produktach znajdują się poszczególne te witaminy [1].
W tym poście omówimy kolejną grupę witamin, czyli witaminy rozpuszczalne w wodzie. W niniejszym wpisie omówimy sobie witaminy rozpuszczalne w wodzie tj. witaminę C, B1, B2 i B3 (Pp). Także dowiecie się, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz produkty spożywcze, które są źródłem tych witamin.
Przypisy:
Komentarze
Prześlij komentarz