Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina B9 (M) i B12. Rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy i źródło tych witamin w produktach żywnościowych.
Ostatnią grupą witamin, które zaliczamy do witamin z grupy B, są witaminy tj. B9 (M) oraz B12. O tych witaminach będzie właśnie mowa w tym wpisie.
W poniższych grafikach dowiesz się nie tylko o tym, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, ale również dzienne zapotrzebowanie na te witaminy wg aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2020 r. i w jakich produktach żywnościowych znajdziemy wcześniej wspomniane przeze mnie witaminy.
W kolejnych częściach wpisów na temat składników pokarmowych będziemy omawiać poszczególne składniki mineralne, czyli makro- i mikroelementy.
Komentarze
Prześlij komentarz