Przejdź do głównej zawartości

Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina B9 (M) i B12. Rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy i źródło tych witamin w produktach żywnościowych.

Ostatnią grupą witamin, które zaliczamy do witamin z grupy B, są witaminy tj. B9 (M) oraz B12. O tych witaminach będzie właśnie mowa w tym wpisie.

W poniższych grafikach dowiesz się nie tylko o tym, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, ale również dzienne zapotrzebowanie na te witaminy wg aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2020 r. i w jakich produktach żywnościowych znajdziemy wcześniej wspomniane przeze mnie witaminy. 

W kolejnych częściach wpisów na temat składników pokarmowych będziemy omawiać poszczególne składniki mineralne, czyli makro- i mikroelementy. 


Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.