Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina B9 (M) i B12. Rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy i źródło tych witamin w produktach żywnościowych.
Ostatnią grupą witamin, które zaliczamy do witamin z grupy B, są witaminy tj. B9 (M) oraz B12. O tych witaminach będzie właśnie mowa w tym wpisie.
W poniższych grafikach dowiesz się nie tylko o tym, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, ale również dzienne zapotrzebowanie na te witaminy wg aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2020 r. i w jakich produktach żywnościowych znajdziemy wcześniej wspomniane przeze mnie witaminy.
W kolejnych częściach wpisów na temat składników pokarmowych będziemy omawiać poszczególne składniki mineralne, czyli makro- i mikroelementy.


Komentarze
Prześlij komentarz
Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!