Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz źródło tych witamin w produktach żywnościowych.
Omówiliśmy już składniki pokarmowe tj. białka, tłuszcze i węglowodany, gdzie dużo dowiedzieliście się na temat tychże składników pokarmowych. Teraz przejdziemy do omówienia kolejnej grupy składników pokarmowych, czyli witamin, które zalicza się do składników pokarmowych odżywczych. Witaminy zaliczamy do składników odżywczych regulujących.
Witaminy dzielimy na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Na temat witamin i składników mineralnych opublikowałem już wpis [1].
W tym wpisie zaczniemy omawiać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. witamina A, D, E i K. Dowiecie się, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, jakie są normy żywieniowe odnośnie do spożycia witamin tj. A, D, E i K oraz w jakich przykładowych produktach żywnościowych znajdziemy poszczególnie witaminy w rozpuszczalne w tłuszczach.
Przypisy:
Komentarze
Prześlij komentarz