Przejdź do głównej zawartości

Witaminy, czyli składniki pokarmowe odżywcze. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - rola tych witamin, dzienne zapotrzebowanie na te witaminy oraz źródło tych witamin w produktach żywnościowych.

Omówiliśmy już składniki pokarmowe tj. białka, tłuszcze i węglowodany, gdzie dużo dowiedzieliście się na temat tychże składników pokarmowych. Teraz przejdziemy do omówienia kolejnej grupy składników pokarmowych, czyli witamin, które zalicza się do składników pokarmowych odżywczych. Witaminy zaliczamy do składników odżywczych regulujących.

Witaminy dzielimy na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Na temat witamin i składników mineralnych opublikowałem już wpis [1].
W tym wpisie zaczniemy omawiać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. witamina A, D, E i K. Dowiecie się, jakie przykładowe funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, jakie są normy żywieniowe odnośnie do spożycia witamin tj. A, D, E i K oraz w jakich przykładowych produktach żywnościowych znajdziemy poszczególnie witaminy w rozpuszczalne w tłuszczach.




Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Profil psychologiczny Adolfa Hitlera, byłego przywódcy III Rzeszy. Psychologia.