Przejdź do głównej zawartości

Dieta podstawowa. Przykładowe jadłospisy na różne sezony.

W poprzednim wpisie dowiedzieliście się dużo na temat diety podstawowej, zastosowaniu tej diety w żywieniu indywidualnym oraz zbiorowym, a także zalecenia żywieniowe w diecie podstawowej. W tym wpisie przedstawię Wam kilka przykładowych jadłospisów na różne sezony w diecie podstawowej. Te jadłospisy jedynie przedstawiają, jak można zestawić pyszne posiłki w jadłospisie w diecie podstawowej, wykorzystując różne produkty żywnościowe, szczególnie sezonowe, dlatego też nie mają tutaj wyliczonej wartości energetycznej oraz składników pokarmowych tj. białka, tłuszcze, węglowodany.



Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.