Przejdź do głównej zawartości

Cebula - do jakiej grupy warzyw zaliczamy cebulę w towaroznawstwie żywności? Jaką wartość odżywczą i energetyczną ma cebula?

W kolejnym wpisie na temat żywności omówimy cebulę, która jest jednym z najbardziej popularnych i często spożywanych warzyw, która ma także duże zastosowanie w kulinariach. W poniższej grafice przedstawiłem wiele ciekawych, a zarazem ważnych informacji na temat tego warzywa nie tylko z punktu widzenia towaroznawczego, ale również z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka. Także dowiecie się o małej ciekawostce historycznej związanej z cebulą.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Zawartość węglowodanów i błonnika pokarmowego w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.

Psychologia emocji, czyli cztery fazy procesu emocjonalnego. Psychologia.

Zawartość białka i tłuszczy w przykładowych produktach żywnościowych. Żywność i żywienie człowieka.