Przejdź do głównej zawartości

Czym jest tranżerowanie, garnirowanie, flambirowanie i ekspedycja? Terminologia, którą używa się w technologii gastronomicznej

4 terminy używane w technologii żywności oraz w technologii gastronomicznej to flambirowanie, ekspedycja, garnirowanie i tranżerowanie. Co one oznaczają? Wyjaśnienie tych pojęć znajdziesz w mojej grafice.

W innym wpisie na mojej stronie opublikowałem grafikę, gdzie wyjaśniłem, czym jest w technologii żywności i technologii gastronomicznej trybowanie, klarowanie, drylowanie i glazurowanie [1].


Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.