Przejdź do głównej zawartości

Czym jest tranżerowanie, garnirowanie, flambirowanie i ekspedycja? Terminologia, którą używa się w technologii gastronomicznej

4 terminy używane w technologii żywności oraz w technologii gastronomicznej to flambirowanie, ekspedycja, garnirowanie i tranżerowanie. Co one oznaczają? Wyjaśnienie tych pojęć znajdziesz w mojej grafice.

W innym wpisie na mojej stronie opublikowałem grafikę, gdzie wyjaśniłem, czym jest w technologii żywności i technologii gastronomicznej trybowanie, klarowanie, drylowanie i glazurowanie. [1]


Przypisy:

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.