W zakładach gastronomicznych sposób przyrządzania posiłków i napoi jest dość ważna. Nie tylko muszą być smaczne i ładnie wyglądać, ale przede wszystkim przyrządzanie posiłków musi odbywać się w sposób higieniczny. W tym celu stosuje się dobre praktyki higieniczne i produkcyjne, a ponadto w zakładzie gastronomicznym musi być wdrożony system HACCP aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Przedstawię Państwu dość ważnych 10 zasad bezpiecznego i higienicznego przyrządzania potraw w zakładach gastronomicznych, które każdy powinien znać. Dotyczy przede wszystkim osób pracujących w branży gastronomicznej. Nie bez powodu pierwsze 2 punkty tych zasad umieściłem na pierwszym miejscu poniższej grafice, gdyż bez tego nie da się zapewnić w 100% bezpiecznych do spożycia potraw, które są serwowane w zakładach gastronomicznych. Zapamiętaj te zasady i stosuje je w praktyce.
Komentarze
Prześlij komentarz