Przejdź do głównej zawartości

10 zasad bezpiecznego i higienicznego przyrządzania potraw w zakładach gastronomicznych

W zakładach gastronomicznych sposób przyrządzania posiłków i napoi jest dość ważna. Nie tylko muszą być smaczne i ładnie wyglądać, ale przede wszystkim przyrządzanie posiłków musi odbywać się w sposób higieniczny. W tym celu stosuje się dobre praktyki higieniczne i produkcyjne, a ponadto w zakładzie gastronomicznym musi być wdrożony system HACCP aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Przedstawię Państwu dość ważnych 10 zasad bezpiecznego i higienicznego przyrządzania potraw w zakładach gastronomicznych, które każdy powinien znać. Dotyczy przede wszystkim osób pracujących w branży gastronomicznej. Nie bez powodu pierwsze 2 punkty tych zasad umieściłem na pierwszym miejscu poniższej grafice, gdyż bez tego nie da się zapewnić w 100% bezpiecznych do spożycia potraw, które są serwowane w zakładach gastronomicznych. Zapamiętaj te zasady i stosuje je w praktyce.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.