Przejdź do głównej zawartości

Warzywa. Wszystko na temat warzyw z punktu widzenia towaroznawczego oraz nauk o żywności i żywieniu człowieka

Warzywa to jedno z dość ważnych grup produktów spożywczych, która zawiera różnorodne składniki pokarmowe, szczególnie witaminy i składniki mineralne. Jak wiadomo, iż zgodnie z obecnymi zaleceniami żywieniowymi, w naszej powinno znaleźć się aż 4-5 porcji warzyw. W gastronomii używa się nie tylko do ozdabiania potraw, ale także z nich przyrządza się wiele smacznych dań. Ważne jest również to, aby jadłospisy układane dla dzieci i młodzieży (dot. żywienia w placówkach oświaty) zawierały dużą ilość warzyw, zgodnie z dziennymi racjami pokarmowymi. Również nie należy zapomnieć o warzywach sezonowych, które także powinny pojawiać się w naszej diecie. Poniżej znajduje się grafika, gdzie znajdziecie dość ważne informacje odnośnie warzyw z punktu widzenia towaroznawczego oraz nauk o żywności i żywieniu człowieka.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.