Przejdź do głównej zawartości

10 zasad zdrowego żywienia

Podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego (np. żywienie dzieci i młodzieży w stołówkach szkolnych i przedszkolnych, w internatach, żywienie osób starszych w DPS-ach) należy przede wszystkim uwzględnić podczas układania jadłospisu 10 zasad zdrowego żywienia, które pokazują nam, co powinniśmy jeść i w jakich ilościach, ale również ile posiłków powinno pojawić się w naszej diecie. Kluczowe znaczenie mają również dzienne racje pokarmowe, które także uwzględnia się podczas planowania jadłospisów. Poniżej przedstawię Państwu grafikę, która pokazuje 10 zasad zdrowego żywienia. Te zalecenia są dość istotne podczas planowania jadłospisów w przypadku świadczenia usług żywieniowych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego.


Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.