Bezpieczeństwo żywności (po ang. food safety) jest dość ważne w zakładach gastronomicznych, gdyż serwowane dania i napoje muszą być bezpieczne do spożycia. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w zakładach gastronomicznych, musimy przede wszystkim wdrożyć nie tylko system HACCP, ale również dobre praktyki produkcyjne (GMP) i higieniczne (GHP). W przypadku zakładów produkujących żywność ponadto mają możliwość (wręcz korzystają z takiej możliwości) wdrożyć system zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 oraz system zarządzania jakością ISO 9001.
Definicję bezpieczeństwa żywności znajdziemy m.in. w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. W poniższej grafice przedstawiłem definicję bezpieczeństwa żywności, która jest określona w ww. ustawie. Co wpływa na bezpieczeństwo żywności? Na to pytanie znajdziecie Państwo odpowiedź również w poniższej grafice.
Komentarze
Prześlij komentarz