Przejdź do głównej zawartości

Bezpieczeństwo żywności. Czym jest bezpieczeństwo żywności i co wpływa na bezpieczeństwo żywności?

Bezpieczeństwo żywności (po ang. food safety) jest dość ważne w zakładach gastronomicznych, gdyż serwowane dania i napoje muszą być bezpieczne do spożycia. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w zakładach gastronomicznych, musimy przede wszystkim wdrożyć nie tylko system HACCP, ale również dobre praktyki produkcyjne (GMP) i higieniczne (GHP). W przypadku zakładów produkujących żywność ponadto mają możliwość (wręcz korzystają z takiej możliwości) wdrożyć system zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 oraz system zarządzania jakością ISO 9001.

Definicję bezpieczeństwa żywności znajdziemy m.in. w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. W poniższej grafice przedstawiłem definicję bezpieczeństwa żywności, która jest określona w ww. ustawie. Co wpływa na bezpieczeństwo żywności? Na to pytanie znajdziecie Państwo odpowiedź również w poniższej grafice.


Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.