Przejdź do głównej zawartości

Cytryna. Wartość odżywcza cytryny z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka.

Jeśli zastanawiasz się, czy cytryna ma jakąś wartość odżywczą, to poniższa grafika pozwoli Państwu rozwiać wątpliwości. Cytryna jest owocem, która w zakładach gastronomicznych często jest wykorzystywana przede wszystkim do ozdabiania potraw (garnirowanie) m.in. dań rybnych, czy mięsnych. Ponadto sok z cytryny można dodać do napoi m.in. herbaty, wody. Cytrynę w kuchni również wykorzystuje się nawet do przyrządzenia zupy m.in. zupy cytrynowej. Z kolei skórkę z cytryny również używa się do różnych wypieków cukierniczych.

W poniżej grafice przedstawiłem nie tylko wartość odżywczą i energetyczną cytryny, ale również dość ciekawe informacje związane z tym owocem.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.