W gastronomii możemy podzielić zakłady żywienia zbiorowego na zakłady żywienia typu otwartego i zamkniętego. Te drugie typy zakładów żywienia zbiorowego charakteryzują się tym, że z usług żywieniowych korzystają jedynie określona grupa konsumentów jak np. osoby starsze w DPS-ach, czy dzieci w wieku szkolnym w stołówkach szkolnych (placówki oświatowe). Ponadto wyróżniamy zakłady gastronomiczne typu żywieniowego i uzupełniającego. O takim podziale zakładów gastronomicznych będzie osobny wpis. Warto także zaznaczyć, że zakłady gastronomiczne świadczą nie tylko usługi gastronomiczne związane z żywieniem, ale również kulturalno-rozrywkowe oraz usługi uzupełniające (do takich usług zaliczamy m.in. organizację przyjęć okolicznościowych). W dzisiejszym wpisie jednak będzie mowa o podziale zakładów żywienia zbiorowego, gdzie podam przykładowe zakłady żywienia zbiorowego, które zaliczamy do danego typu zakładów, zgodnie z definicją określoną w prawie żywnościowym.
Komentarze
Prześlij komentarz