Przejdź do głównej zawartości

Zakłady żywienia zbiorowego - definicja i podział

W gastronomii możemy podzielić zakłady żywienia zbiorowego na zakłady żywienia typu otwartego i zamkniętego. Te drugie typy zakładów żywienia zbiorowego charakteryzują się tym, że z usług żywieniowych korzystają jedynie określona grupa konsumentów jak np. osoby starsze w DPS-ach, czy dzieci w wieku szkolnym w stołówkach szkolnych (placówki oświatowe). Ponadto wyróżniamy zakłady gastronomiczne typu żywieniowego i uzupełniającego. O takim podziale zakładów gastronomicznych będzie osobny wpis. Warto także zaznaczyć, że zakłady gastronomiczne świadczą nie tylko usługi gastronomiczne związane z żywieniem, ale również kulturalno-rozrywkowe oraz usługi uzupełniające (do takich usług zaliczamy m.in. organizację przyjęć okolicznościowych). W dzisiejszym wpisie jednak będzie mowa o podziale zakładów żywienia zbiorowego, gdzie podam przykładowe zakłady żywienia zbiorowego, które zaliczamy do danego typu zakładów, zgodnie z definicją określoną w prawie żywnościowym.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.