Przejdź do głównej zawartości

Kalafior. Do jakiej grupy warzyw zaliczamy kalafior w towaroznawstwie żywności? Jaką wartość odżywczą i energetyczną ma kalafior?

Kalafior jest warzywem o dużym zastosowaniu kulinarnym. Można go wykorzystać do przyrządzenia różnych zup, w szczególności zupy krem. Można także z ugotowanego kalafiora przyrządzić kotleciki. Kalafior także świetnie pasuje do różnych sałatek warzywnych, czy zapiekanek oraz warzywne curry z kalafiorem. Można także podać ugotowanego kalafiora jako dodatek do dania zasadniczego. To tylko niektóre zastosowania kulinarne kalafiora. Warto przy tym dodać, że kalafior nie tylko jest doskonałym warzywem, jeśli chodzi o jego zastosowanie kulinarne, ale również doskonałym źródłem wielu składników pokarmowych, dlatego też warto go włączyć do naszej diety. O tym będzie właśnie mowa w niniejszym wpisie, gdzie nie tylko omówię wszelkie kwestie związane z tym warzywem z punktu widzenia towaroznawstwa żywności, ale również z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka. Dowiecie się przede wszystkim z tego wpisu o tym, jakie składniki pokarmowe zawiera to warzywo.

Komentarze

Prześlij komentarz

Zasady publikowania komentarzy:
1. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Treści pełen obelg, agresji, wulgaryzmów jest nieakceptowalne i nieetyczne oraz będą usuwane! Tu jest miejsce do dzielenia się różnymi poglądami, a nie do spierania się, kto ma rację!
2. Komentarze muszą dotyczyć tematu niniejszego postu. Komentarze nieistotne oraz odbiegające od tematu będą kasowane!
3. Nie spamuj. Komentarze z linkami reklamowymi, treściami promującymi jakieś produkty, usługi itp. będą kasowane!
4. Szanuj prywatność. Zabrania się publikowania prywatnych danych osobowych osób trzecich!
5. Moderacja komentarzy. Administrator bloga zastrzega sobie prawo do moderowania komentarzy. Komentarze łamiące niniejsze zasady, mogą zostać usunięte!

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Sosy, klasyfikacja sosów i ich przyrządzanie z punktu widzenia sztuki kulinarnej i technologii gastronomicznej. Technologia gastronomiczna i sztuka kulinarna.

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.