Przejdź do głównej zawartości

Jabłko. Wartość odżywcza jabłka z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka.

Jabłka są jednym z najpopularniejszych spożywanych owoców. Ma także duże zastosowanie kulinarne, ale także jabłka używa się do zrobienia napoju alkoholowego - cydru.

Czy zastanawialiście się, jaką wartość odżywczą i energetyczną mają jabłka? O tym będzie właśnie dzisiejszy mój wpis.
Nie tylko w grafice przedstawiłem ważne informacje odnośnie jabłek z punktu widzenia towaroznawczego, ale również z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka.
Dla przypomnienia dodam, że zgodnie z obecnymi zaleceniami żywieniowymi, ale również zgodnie z dziennymi racjami pokarmowymi, codziennie powinniśmy spożywać ok. 200-300g owoców (2-3 porcje dziennie). Szczególnie ma to znaczenie w planowaniu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.