Węglowodany (cukry). Czym są węglowodany? Jaką funkcję pełnią węglowodany (cukry) w naszym organizmie? Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany oraz produkty spożywcze, które są źródłem węglowodanów.
W niniejszym wpisie przedstawię Wam dość ważne informacje odnośnie węglowodanów z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka. Jest to również ważny dla nas składnik pokarmowy, podobnie jak białka, czy tłuszcze.
O czym dowiesz się na temat węglowodanów z mojej grafiki?
* czym są węglowodany?
* co wiemy o węglowodanach?
* jaką funkcję pełnią węglowodany w żywieniu człowieka?
* normy żywienia, czyli jakie są dzienne zalecenia spożycia węglowodanów w oparciu o aktualne normy żywienia?
* jakie produkty spożywcze są źródłem węglowodanów?
Niestety, ale w internecie jest masa różnych artykułów na temat diet, a szczególnie na temat diety niskowęglowodanowej. Jest traktowana jako dieta odchudzająca i często ludzie na własną rękę odchudzają się w ten sposób. Ostrzegam przed takimi praktykami, gdyż każdą zastosowaną dietę należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, bo może źle wpłynąć na nasze zdrowie. Pamiętajcie o tym!
Komentarze
Prześlij komentarz