Przejdź do głównej zawartości

Etapy poszczególnych prac podczas przygotowywania i wydawania potraw w zakładach żywienia zbiorowego

 Dzisiejszy wpis z dziedziny technologii gastronomicznej. W tym wpisie dowiesz się, jakie są poszczególne etapy przygotowywania (produkcji gastronomicznej) i wydawania potraw (ekspedycji) w zakładach żywienia zbiorowego (zakładach gastronomicznych).

Dla przypomnienia warto zaznaczyć, iż przyrządzanie potraw (produkcja gastronomiczna) musi odbywać się zgodnie z zasadami HACCP oraz dobrymi praktykami higienicznymi i produkcyjnymi (GHP i GMP), które muszą być wdrożone w zakładzie żywienia zbiorowego, zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym - zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. oraz rozporządzeniem PEiR (WE) Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Warto także dodać, iż nie należy zapominać o zasadach BHP, które także powinny być przestrzeganie podczas pracy przy produkcji gastronomicznej.


Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.