Etapy poszczególnych prac podczas przygotowywania i wydawania potraw w zakładach żywienia zbiorowego
Dzisiejszy wpis z dziedziny technologii gastronomicznej. W tym wpisie dowiesz się, jakie są poszczególne etapy przygotowywania (produkcji gastronomicznej) i wydawania potraw (ekspedycji) w zakładach żywienia zbiorowego (zakładach gastronomicznych).
Dla przypomnienia warto zaznaczyć, iż przyrządzanie potraw (produkcja gastronomiczna) musi odbywać się zgodnie z zasadami HACCP oraz dobrymi praktykami higienicznymi i produkcyjnymi (GHP i GMP), które muszą być wdrożone w zakładzie żywienia zbiorowego, zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym - zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. oraz rozporządzeniem PEiR (WE) Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Warto także dodać, iż nie należy zapominać o zasadach BHP, które także powinny być przestrzeganie podczas pracy przy produkcji gastronomicznej.
Patryczku, o swoim planowaniu i gotowaniu już pisałam, ale jak już wiesz - robiłam to okazjonalnie, w polowych warunkach na poligonie. Jednak pamiętam 3 lata stresu mojego syna, który pracował jako kelner. Niestety, nie mając przygotowania gastronomicznego (on z wykształcenia jest lingwistą, ale języka rosyjskiego, więc pracy było brak) tak się eksploatował w tej trudnej i wymagającej zamiłowania służbie, że musiał zrezygnować.
OdpowiedzUsuńP.S. Chciałam Ci powiedzieć, że Twoje komentarze zawsze mnie cieszą i jest mi tak miło, że odwiedzasz mojego niszowego bloga nie ze względu na jakiś tam wzrost zasięgu (bo go mieć nie możesz u mnie), tylko po prostu z życzliwości :-) Buziaki serdeczne, miłego wieczoru!