Przejdź do głównej zawartości

Banan. Wartość odżywcza bananów z punktu widzenia nauk o żywności i żywieniu człowieka

Najczęściej w sklepach możemy zobaczyć żółte banany, choć również są zielone oraz czerwone. Także w wielu kuchniach jest składnikiem wielu potraw, np. w kuchni ekwadorskiej, kuchni filipińskiej. Inną odmianą są platany (skrobiowa odmiana), które mają dużo skrobi oraz nadają się do spożycia po przeprowadzeniu obróbki cieplnej (termicznej). Co również istotne dla nas jest to, że banan jest świetnym owocem o dużej wartości odżywczej i o tym chciałem opublikować dzisiaj dla Was post. Także dowiecie się kilka innych informacji na temat bananów z punktu widzenia towaroznawczego.

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Stres świąteczny i presja świąteczna. Jak sobie z tym poradzić, by święta były dla nas mniej stresujące i trudne? Psychologia.

Podsumowanie bieżącego roku – jak zrobić to w sposób efektywny? Psychologia.