Przejdź do głównej zawartości

Ogólne dzienne racje pokarmowe

W wielu publikacjach z zakresu żywienia człowieka można znaleźć tabelkę, która przedstawia dzienne racje pokarmowe (modelowe racje pokarmowe), które także uwzględnia się podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Modelowe racje pokarmowe określają dzienną zalecaną ilość spożycia określonych 12 grup produktów żywnościowych, które są dostosowane do wieku, płci, aktywności fizycznej, ale również stanu zdrowia konsumenta. Także stawka żywieniowa jest brana pod uwagę, dlatego też z tego powodu racje pokarmowe są podzielone na 4 grupy. O tym, jakie wyróżniamy cztery rodzaje dziennych racji pokarmowych, pisałem już w poście na temat podziału 12 grup produktów spożywczych [1]

W poniższej grafice przedstawiłem Państwu ogólne dzienne racje pokarmowe, które wskazują ogólną normę spożycia różnych grup produktów żywnościowych z uwzględnieniem różnych grup konsumentów. W książkach na temat żywienia człowieka można znaleźć bardziej szczegółowe tabele dot. dziennych racji pokarmowych, które uwzględniają także osoby o dużej aktywności fizycznej, kobiet w ciąży i kobiet karmiących.


Przypisy:

[1] Podział towaroznawczy produktów żywnościowych na 12 grup

Komentarze

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Stres w miejscu pracy m.in. w gastronomii, ich przyczyna oraz jak pracownik powinien radzić sobie z nim? Stres w pracy z punktu widzenia psychologii pracy oraz psychologii w zarządzaniu. Psychologia.