W tym wpisie podam Wam wyśmienity przepis na zupę cebulową. Nie tylko jest to danie dość popularne w kuchni francuskiej, ale także włoskiej. W kuchni francuskiej do zupy cebulowej dodaje się białe wytrawne wino. Są także inne wersje zupy cebulowe, gdzie do zupy dodaje się ziemniaki, czy też marchew oraz bez dodatku białego wytrawnego wina (moja zupa była bez dodatku alkoholu). Przepisów na tę zupę jest mnóstwo.
W moim poniższym przepisie dopisałem do listy składników białe wytrawne wino, jeśli ktoś chce przyrządzić zupę w ten sposób. Można z tego zrezygnować, wówczas do zeszklonej na maśle cebuli wlewamy bulion wołowy.
Zupę najczęściej podaje się z grzankami z bagietki i z serem żółtym. Ja zrobiłem grzanki ze zwykłego chleba pszennego, choć grzanki z bagietki są wyśmienite do zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz