Organizacje oraz instytucje w Polsce oraz na świecie, które zajmują się problematyką związaną z żywnością, żywienia i bezpieczeństwa żywności
Tematem tego wpisu będą organizacje i instytucje, które zajmują się nie tylko problematyką związaną z żywieniem człowieka i żywnością, ale również bezpieczeństwem i higieny żywności. W Polsce jednym z instytucji zajmującej się kontrolą (nadzorem) nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku jest Państwowa Inspekcja Sanitarna. Są też instytucje oraz organizacje, które np. upowszechniają wiedzę z zakresu nauk o żywności i żywieniu człowieka oraz publikują zalecenia żywieniowe w oparciu o aktualne badania naukowe. Taką przykładową publikacją, która zawiera znowelizowane zalecenia żywieniowe, jest publikacja pt. "Normy żywienia dla populacji Polskiej i ich zastosowanie" opublikowana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. Takie normy żywieniowe są aktualizowane i publikowane co kilka lat. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) odgrywa także ważną rolę w zakresie nie tylko żywienia, ale również i bezpieczeństwa żywności. Zajmuje się tym naukowo np. w formie publikacji naukowych, ale także udziela naukowych porad, które są związane z bezpieczeństwem żywności. Kwestie związane z zadaniami, jakie pełni EFSA określa przede wszystkim art. 22 i 23 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z dnia 28 stycznia 2002 r. Nr 178/2002 ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Komentarze
Prześlij komentarz