Przejdź do głównej zawartości

Przepis kulinarny na Sellerieschnitzel (tł. kotlety z selera)

W wielu austriackich restauracjach oferują w swoich kartach dań bardzo fajne, a zarazem dość ciekawe danie, bo to jest wegetariańska wersja kotletów schabowych, czyli kotlety z selera. Po niemiecku to danie nazywa się Sellerieschnitzel. Na wielu stronach niemieckojęzycznych jest pełno przepisów na kotlety z selera. Aby zrobić takowe kotlety, musimy mieć ugotowany seler. Może to być z wywaru na zupę lub też ugotować obranego i pokrojonego w plastry selera w posolonej wodzie (można też dodać do wody liść laurowy). Danie te jest wyśmienite. Idealne dla osób, których jedzą mało mięsa lub są wegetarianami.

Komentarze

  1. Patryczku! Jak dobrze, że mi dałeś znać, bo mam już swoje warzywa (np. selery, kapustę), więc na pewno zrobię. Nie wpadłam na to, ze przecież z selera też można zrobić kotleta!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane inne wpisy do przeczytania:

Sposoby układania sztućców na talerzu podczas i po konsumpcji

Jak radzić sobie w sytuacji, kiedy mamy kontakt z osobami toksycznymi, czyli 10 przykładowych metod radzenia sobie z osobami toksycznymi. Psychologia.

Profil psychologiczny Adolfa Hitlera, byłego przywódcy III Rzeszy. Psychologia.