Chciałem Wam przedstawić przepis kulinarny na pyszne ciasteczka kruche. Bazą ciasteczek kruchych jest ciasto kruche, które można wykorzystać również do innych wyrobów cukierniczych tj. np. tart na słodko lub do dań w wersji wytrawnej np. wytrawnych tart. W przepisie dopisałem proszek do pieczenia, jeżeli chcecie zrobić sobie ciasteczka półkruche (taką adnotację dodałem do mojego przepisu). W wielu przepisach kulinarnych na ciasto kruche znajdziemy proszek do pieczenia. Różnicą pomiędzy ciastami kruchymi a półkruchymi jest to, że do ciast kruchych dodaje się jedynie składniki tj. masło, mąką, cukier oraz żółtka. Do ciast półkruchych dodaje się także środek spulchniający do ciast, czyli proszek do pieczenia oraz śmietanę. To jest właśnie różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym z cukierniczego, jak i kulinarnego punktu widzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz